Mijn aller grootste, kleinste, nieuwste, oudste, fascinerende en langdradige lievelings boek

Ik heb een erg groot aantal (verschillende) boeken gelezen in mijn korte tijd hier op aarde. Ik lees erg snel en ik lees van alles; van avontuur tot roman tot politiek tot Afbeeldingsresultaat voor timescience-fiction. Mijn liefde voor het geschreven woord past misschien ook wel bij mijn gave om de woorden uit mijn mouw te schudden. Het beschrijven van emoties en gevoelens is een net zo hoge kunst om het via woorden te doen als via het doek of de muzieknoten. Alleen de meest getalenteerde en doordachte schrijvers weten je aandacht zo in een klap te veroveren en honderden pagina’s lang vast te houden. Ik schrijf zelf later mijn eigen boek denk ik, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Als je denkt aan oude geschriften en werken die tot op de dag van vandaag de fasciniatie en interesse van mensen uitlokken dan denk je vaak aan de werken van Shakespeare, de filosofen uit de Verlichting en die uit de Oudheid, de krachtige en gevoelinspelende schrijvers van de negentiende en twintigste eeuw. Minder mensen denken aan een geweldig werk uit de vijfde eeuw uit China afkomstig. 孫子兵法 oftewel “Master Sun’s rules of warfare” oftewel The Art of War zou, en heeft, veel mensen geïnspireerd, gedreven en begeleid in hun strijd, hun oorlog, hun bedrijf, hun leven. Een zou niet denken dat een “onbeschaafd” boek over oorlog zoveel lezers en belangstelling zou trekken, 2400 jaar later. Is kunst toch niet tijdloos?

Niemand anders dan de legendarische generaal, militaire strategist en filosoof Sun Tzu, Meester Zon, A statue of Sun Tzudie dit geweldige dertiendelige werk schreef; waarin hij in ieder hoofdstuk een aspect van oorlog (en misschien toch wel breder gezien in het bedrijfsleven en de concurrentie) beschreef en illustreerde. Zelfs tijdens de tijden van Napoleon, de twee wereldoorlogen en in het heden zijn zijn bevindingen realistisch en inzetbaar. In de politiek, cultuur, het bedrijfsleven en sport worden zijn woorden opgevolgd. Al een levende legende tijdens zijn leven in het Chinese koninkrijk Wu, schreef hij dit legendarische boek. Hij beschrijft oorlog in fasen als voorbereiding, planning , manouvrering, leger op de been, gebruik van spionnen, wapengebruik, oorlogvoering, en wat hij beschrijft als de negen situaties. Ze zijn zo geschreven dat ze in een keer helder zijn maar ook breed zichtbaar en voorstelbaar voor al deze eerdergenoemde gebieden

NAfbeeldingsresultaat voor learning chineseou mijn vader zei tegen mij: “Ryan, ik koop dat boek voor je, maar dan moet je het wel in het Chinees lezen.” Ook al leer ik talen misschien snel, ik had toch echt niet erg trek of tijd in het leren van een taal met 2500 karakters voor een boek, ook al zou ik dan wel honderd anderen Chinese boeken lezen om het waard te maken. Als een bijpunt heb ik groots respect voor de Engelsman die in 1910 dit boek als eerste naar het Engels vertaalde. Dus in plaats van Chinees geschreven op bamboehout kocht ik maar heerlijk Engels op papier. Je kan natuurlijk verwachten dat dit boek zo langdradig als de pest zou zijn, #Perestrojka. Toch vond ik dit boek zo aandachttrekkend en fascinerend dat ik het helemaal niet langdradig vond. Dit is een boek wat mij altijd bijblijft in het maken van mijn keuzes en beslissingen, het begaan van het juiste pad(dat was pas narcistisch).

Dit is een boek wat je echt moet lezen, het is het zeker waard. Er is geen enkel boek zo universeel leesbaar als deze. Die Chinezen zijn bizar slim, wellicht geldt voor jou na het lezen van dit boek dan “Roses are red, violets are blue, there’s always an Asian a little better than you.”Afbeeldingsresultaat voor always an asian better than you

-R.M.D.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s